De site van het Abrahamitische Familiehuis in Abu Dhabi. © rr

Gaza verstoort interreligieuze harmonie
De oorlog om Gaza werpt een donkere schaduw over de World Interfaith Harmony Week van begin februari en over de Internationale Dag van de Menselijke Broederlijkheid van 4 februari. De inspiratie daarvoor was de historische ontmoeting in Abu Dhabi in februari 2019 tussen paus Franciscus en grootimam Ahmed el-Tayeb van de Al-Azhar-universiteit in Caïro.

De terreuraanval van Hamas op Israël van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog om Gaza ondermijnen de inspanningen van Israël en de VS om de relaties van Israël met de Arabische landen op een andere leest te schoeien. De zogenaamde Abraham-akkoorden van augustus en september 2020 regelden een normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het Golfstaatje Bahrein. Tijdens de laatste maanden van de ambtstermijn van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump werden soortgelijke akkoorden gesloten met Soedan en Marokko. Dat legde beide landen geen windeieren. Soedan werd in december 2020 geschrapt van de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme en Washington erkende de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.