“De kracht van de opstanding kan niet worden overschat,” meent dominee Katelijne Depoortere.  © Freepik

“Geboden zijn bescherming”
Erfzonde, oordeel en verlossing: het zijn geen populaire theologische begrippen anno 2025. Hoe zijn ze relevant vandaag? Tertio sprak naar aanleiding van Pasen met Katelijne Depoortere, predikant van de protestantse kerk De Olijftak in Brasschaat. “Je kunt patronen doorbreken. Dat is voor mij de kracht van Pasen.”

Terwijl ze koffie inschenkt, deelt dominee Katelijne Depoortere inzichten uit een recente retraite. Een collega stelde de vraag: “Zijn we de taal kwijtgeraakt om mensen te vertellen wat we nog geloven?” Sommige begrippen resoneren inderdaad niet meer met de leefwereld van moderne mensen, zoals de erfzonde. “In twintig jaar als predikant heb ik het woord ‘erfzonde’ amper gebruikt”, zegt Depoortere. “Het staat niet in de Bijbel, maar de verhalen spreken voor zich. Adam symboliseert de mens die absolute vrijheid zoekt en de gevolgen ondervindt. De tweede Adam, Christus, brengt verlossing. Die twee kun je niet los van elkaar zien.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.