In de loop van de jaren heeft Pierre Rouyer de figuur van de heilige Jozef (hier afgebeeld in het Provençaalse bedevaartplaatsje Cotignac) leren te waarderen: “Hij inspireert me als een eenvoudige werker in de schaduw.” © el

Geroepen tot dienstbaarheid
“In een tijdperk van toenemende hypermedicalisering vergeten we om de mens als geheel te beschouwen”, benadrukt Pierre Rouyer (65), sportarts en manueel genees-kundige in het Waals-Brabantse Genappe. De vader van vijf en weldra grootvader van dertien blikt terug op zijn voorbije loopbaan, observeert de evoluties in de medische wereld, en deelt zijn persoonlijke spirituele ontdekkingsreis.

Toen ik mijn huisartsenopleiding in de jaren tachtig afrondde, koos ik voor een specialisatie in de sportgeneeskunde. In de daaropvolgende jaren had ik het voorrecht om samen te werken met vooraanstaande atleten en persoonlijkheden, zoals Charlie Chapelle, de toenmalige trainer van Anderlecht, voordat ik mijn eigen medische sportpraktijk oprichtte. De medische wereld heeft zich in de loop van de jaren ingrijpend ontwikkeld, waarbij we de geneeskunde almaar verder opsplitsen in (sub)specialisaties. Hierdoor dreigen we soms de essentie uit het oog te verliezen: de holistische benadering, het menselijke en relationele aspect. Het is van belang te erkennen dat alle aspecten van het menselijk leven met elkaar verbonden zijn. Spijsverteringsproblemen kunnen bijvoorbeeld een diepere psychologische oorzaak hebben. Bovendien is de werkdruk in de medische sector de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen, in het bijzonder voor artsen die de volle verantwoordelijkheid dragen voor de administratieve taken in hun praktijk. Deze druk heeft zich uiteraard niet beperkt tot de medische wereld, maar verspreidt zich als een golf over de samenleving.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.