© Pexels

Godsdienstonderwijs in postreligieuze tijden
Kan religie overleven in een neoliberale, hyperindividualistische samenleving? Godsdienstdocent Mattias Van der Vloet ziet als bron van de religieuze en spirituele onverschilligheid de cultuur van het narcisme die onze hele maatschappij doordringt. “We leven in een postreligieuze samenleving die authentieke religiositeit in wezen onmogelijk maakt.”

Decennia van hyperindividualisme en neoliberaal kapitalisme hebben een cultuur van narcisme verankerd in alle dimensies van onze samenleving. In die cultuur van narcisme staan twee geboden centraal: hyperindividualisme en de dood van de Ander. In essentie is dat een inversie van het bekende dubbelgebod van de liefde (Mc 12, 28-34). Jezelf beminnen wordt in het  hyperindividualisme  de dominante imperatief tot zelfontplooiing en zelfoptimalisatie. De impliciete boodschap aan jongeren is duidelijk: maak jezelf zo productief en economisch waardevol mogelijk. Werk voortdurend aan jezelf en wees je beste zelf. Deze drang tot zelfmaximalisatie escaleert al snel in zelfuitbuiting: pers jezelf uit, desnoods tot je opbrandt. Deze zelfoptimalisatie wordt voorgesteld als de ultieme vrijheid. Ik presteer, dus ik ben vrij! 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.