© Braambos / KTRO

Heiligen naast hun sokkel
Ach, de geschiedenis van het rijke roomse leven doet geen moeite om het te verhullen. Zo’n monotheïstische godsdienst doet bijwijlen toch wat schraal aan. En dus mochten heiligen met de meest wonderlijke hagiografieën en kleurrijke verschijningsvormen het katholieke pantheon gaandeweg bevolken. In de 21ste eeuw hebben ze veel van hun urgentie en glans verloren. In het beste geval worden ze tegen 2 november nog eens afgestoft. Tenminste als Allerheiligen niet verward wordt met het obligate sein om chrysanten naar het kerkhof te dragen. Die Aller-feesten worden gemakkelijk op één hoopje gegooid.

Vuur en verlangen
Het is misschien ook niet toevallig dat Allerheiligen en Allerzielen verbonden zijn door een nacht. Omdat spreken over de overkant van dit leven ons in het duister doet tasten. We weten het niet. Vermoeden. Hopen. Geloven. Zoeken houvast. En daar willen die heiligen bij helpen. Niet omdat ze zich kunnen beroepen op een onberispelijke levenswandel of feilloos geloofsparcours. Wel omdat ze precies in en ondanks al die menselijke schamelheid hemel en aarde weten samen te brengen. Toen en nu. De heiligen van de kalender. En die van de straat. Mensen met een heilig vuur en een brandend verlangen om van deze wereld een betere plek te maken. Er een goddelijke droom te concretiseren.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Onzichtbaar vasten

Lieve God, wij kijken thuis naar Kamp Waes. De deelnemers lopen vijftig...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.