Betoging bij de Russische ambassade in de Armeense hoofdstad Jerevan op 19 september. De demonstranten verwijten Rusland zijn onvermogen om garant te staan voor de veiligheid in de regio. © Wikimedia Commons / Don Shabashewitz

Het eenzame lot van Karabach
Na maanden van oplopende spanningen gebeurde het toch. Azerbeidzjaanse troepen liepen de Armeense enclave Nagorno-Karabach in nauwelijks twee dagen onder de voet. Onafhankelijke nieuwsbronnen zijn schaars, maar er wordt gevreesd voor etnische zuiveringen. Armenië lijkt er alleen voor te staan.

Één dag duurde het. Op 19 september begonnen de Azerbeidzjaanse strijdkrachten aan een hernieuwd offensief tegen Nagorno-Karabach. Nauwelijks 24 uur later was het voorbij. De positie van de Armeniërs in Karabach bleek onhoudbaar. Die was al verzwakt door hun nederlaag in 2020. Toen kreeg het Azerbeidzjaanse leger grote delen van Karabach en de omliggende regio’s opnieuw in handen, nadat het de controle over de enclave in de jaren 1990 was kwijtgeraakt. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev feliciteerde zijn troepen en riep de overwinning uit.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.