Het ene slachtoffer is het andere niet
Het is altijd een van de mooie eigenschappen van het christelijk geloof geweest: aandacht voor de zwakke, voor het slachtoffer. Aandacht voor de onrechtvaardig behandelde mens zit in het DNA van het christendom, te beginnen met het offer van Christus zelf. Dat het christelijk geloof door steeds minder mensen beleden wordt, heeft de aandacht voor het slachtoffer niet verminderd. Integendeel. De aard van het slachtofferschap is wel veranderd. Talkshows en actualiteitenprogramma’s lopen vol met mensen die onrecht is aangedaan en die daarvoor aandacht eisen. Misstanden aan het licht brengen is vaak een eerste stap naar de aanpak ervan, zeker als die van wetgeving moet komen.

Soortelijk gewicht
Ook problemen die niet goed op te lossen zijn met wetten, worden zo aan de kaak gesteld, met een stevig beroep op ieders geweten en medelijden. Bij discriminatie lijkt dat gerechtvaardigd. Maar ook daar zijn voetangels en klemmen. Voor discriminatie op de arbeidsmarkt vanwege huidskleur is in Nederland meer aandacht dan vanwege leeftijd of handicap. Het belachelijk maken van moslims is erger dan van christenen. Met andere woorden, het ene slachtoffer is het andere niet, hun soortelijk gewicht verschilt. De oudere die vanwege zijn leeftijd geen werk meer krijgt, lijdt minder dan iemand die niet eens op gesprek mag komen vanwege zijn achternaam. Toch wordt die laatste zelden zijn hele leven buitengesloten en kan de eerste alles kwijtraken wat hij heeft opgebouwd: spaargeld en de eigen woning. De weegschaal van het slachtofferschap is niet zo eenduidig als het lijkt. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Ineke Evink

Vrijheid

Opnieuw is het sluimerende conflict tussen Israël en de Palestijnen...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.