Het is allang begonnen
“Aandacht is de zeldzaamste en puurste vorm van gulheid”, wist Simone Weil. Hoe lastig is het om die te schenken of te behouden in een tijd waarin we voortdurend worden afgeleid? Door reclame, trivialiteiten, onze telefoon. Op persoonlijk vlak wordt snel gewezen naar trucjes, zoals to-dolijstjes, helder plannen, mindfulness of je gsm uitschakelen. Allemaal goedbedoeld, en het helpt ook wel even. Maar waar gaat het met het grotere plaatje heen? Schieten we alle kanten op, als ongeleide projectielen in een wereld waar onderscheid tussen hoofd- en bijzaak almaar moeilijker te maken valt? Waarin alles en iedereen schreeuwt om aandacht en een opbod van spektakel, herrie en vluchtigheid ons lam slaat? “Wat je aandacht geeft, groeit”, luidt een mooie oneliner. En het klopt, natuurlijk. Iets komt tot ontwikkeling als je je erop toelegt. Talent voor gymnastiek, wenselijk gedrag bij een peuter, gezonde kamerplanten... het vergt toewijding, energie en tijd. Maar sommige dingen groeien en woekeren, juist vooral buiten onze aandacht.

Taboe
Wegkijken en afleiden hebben nog nooit voor structurele verbetering gezorgd. Het keert zich op een gegeven moment tegen ons – niet nu, dan later. Kijk naar trauma, persoonlijk en collectief. De schande van kindermisbruik in de Kerk, hoe dat in het verborgene, in de verstikkende stilte van taboe werd gehouden. Tot het opnieuw aan het licht komt. Wegkijken van de klimaatontwrichting die in volle gang is, is net zo nefast. Als excuus wordt ‘klimaatmoeheid’ aangehaald. Alsof alle andere crisissen (migratie, economie, geopolitieke instabiliteit) niet beïnvloed en aangestuurd worden door de klimaatcrisis. Alsof er geen algehele ‘crisismoeheid’ heerst, diep doorvoelde vermoeidheid bij burgers die de kosten van het dagelijks leven zien stijgen en problemen dichtbij en op wereldschaal voortdurend zien toenemen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet
Meer opinies van
Virginie Platteau

Digitale leerschool

“Mevrouw, moeten we echt een héle tekst lezen?! Mijn concentratie kan dat...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.