In oktober werd geprotesteerd tegen het plan van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne voor een gerechtelijk betogingsverbod.  © WilliamLiga voor Mensenrechten

“Het recht op protest is een basisrecht”
Kati Verstrepen maakt zich als voorzitter van de Liga voor Mensenrechten niet alleen zorgen om het gebrek aan respect voor de rechtsstaat in ons land, maar ook om de beknotting van het protestrecht. Ze pleit voor meer educatie rond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 75 jaar geleden geproclameerd door de Verenigde Naties.

“De Universele Verklaring kwam net na WO II tot stand, op initiatief van Eleanor Roosevelt, de echtgenote van de overleden Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Ze bracht mensen van over de hele wereld en van verschillende politieke en religieuze overtuigingen bij elkaar om na te denken over hoe de gruwelen van de voorbije oorlog in de toekomst voorkomen konden worden. Daaruit kwam een tekst voort die stelt dat die barbaarsheid mogelijk was geworden door dehumanisering. Vandaar de nood aan mensenrechten, opdat iedereen als mens zou worden blijven gezien. Het uiteindelijke doel van de mensenrechten is wereldvrede. Als we zien wat vandaag gebeurt, is dat bij de wereldleiders blijkbaar niet doorgedrongen”, zegt Kati Verstrepen (58), die het Antwerpse advocatenkantoor Antigone leidt. Ze werd in november 2017 verkozen tot voorzitster van de Liga voor Mensenrechten en is bezig aan haar derde termijn. In oktober vorig jaar ging met de opening van het Huis van de Mensenrechten aan de Leopold II-laan in Molenbeek een droom van haar in vervulling (zie Tertio nr. 964 van 1/8/’18).

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.