De demonstratie op 3 mei tegen de uitbreiding van het Scheduled Tribe-statuut naar de Meitei-gemeenschap was de aanleiding voor de huidige spanningen in de Indiase deelstaat Manipur. © rr

Het stilgezwegen conflict in Manipur
Het conflict tussen de Kuki- en Meitei-clan in de noordoostelijke Indiase staat Manipur duurt ondertussen al een halfjaar. Zowel leiders van de Kerk als het Europees Parlement spreken zich in niet mis te verstane bewoordingen uit. Maar langs de kant van de Indiase regering blijft het oorverdovend stil.

Het geweld in de Indiase deelstaat Manipur – sommigen spreken van een nakende burgeroorlog – brak uit op 3 mei. Aanleiding was het protest van leden van de lokale Kuki-stam tegen de uitbreiding van het statuut van ‘geregistreerde stam’ (Scheduled Tribe, ST) naar de Meitei-gemeenschap. Die laatste vormt met 53 procent de meerderheid van de lokale bevolking. De status van ST geeft een bevolkingsgroep prioriteit voor sommige overheidsjobs en in het onderwijs. Deze praktijk stamt uit de Britse koloniale tijd en is een vorm van positieve discriminatie om de socio-economisch meest benadeelde groepen meer kansen te geven. Met het ST-statuut kunnen Meitei voortaan ook grond verwerven in de bergen, waar de meeste Kuki wonen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.