“Mijn vertrek heeft niets veranderd en niemand beïnvloed, maar ik kon niet anders”, zegt de Russische monnik Athanase Bukin. © rr

“Ik wilde hier niet verder aan meedoen”
Athanase Bukin werd niet geboren in een christelijk gezin, maar besloot zijn universitaire fysicaopleiding stop te zetten om monnik te worden. Na uitgebreide studies werkte hij voor de Russische Kerkelijke Missie in Jeruzalem van 2018 tot 2023. Vanwege zijn onwil steun te verlenen aan de Russische invasie van Oekraïne verliet hij in februari 2023 de Missie en werd hij uit zijn ambt gezet door patriarch Kirill. Hij werd in maart 2023 opgevangen in het klooster van Chevetogne, in de provincie Namen.

“Mijn moeder komt uit een niet-praktiserend joods gezin en mijn vader is ook niet religieus, hoewel zijn moeder en grootmoeder christenen waren. Toen ik zeven jaar oud was, besloot ik me te laten dopen, zo vertellen mijn ouders. Ik herinner me niet waarom. Rond die tijd, 1994-1995, kwamen veel zendelingen naar Rusland. Ik ging ook elk jaar met een groottante, die ook mijn meter was, voor mijn naamfeest naar een museum, een restaurant en de kerk. Op 17- of 18-jarige leeftijd begon mijn interesse in religie te groeien. Ik maakte toen een lijst van heilige boeken die ik wilde lezen, waaronder de Bijbel, Koran en Torah. Op basis daarvan zou ik een religie kiezen. Een lerares in de middelbare school, die ook gelovig werd, nam me mee naar parochieactiviteiten, wat mijn interesse verder aanwakkerde. Ik las over heiligen zoals Serafim van Sarov en begon zelf wat meer te praktiseren.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.