© Unsplash
Inspiratie van zover en toch dichtbij
Een eenvoudig graf op een Zwitsers dorpskerkhof. Een man geboren in 1899, overleden in 2005. Meer dan honderd jaren tot in een derde eeuw. Onwaarschijnlijk maar waar. Een arbeider in de plaatselijke glasfabriek met een wel ongewoon lange levenservaring. Adolescent in de Eerste Wereldoorlog, een veertiger in de Tweede. In Zwitserland is hij grotendeels aan die dubbele hel ontsnapt.

Omwentelingen
Maar wat een omwentelingen in slechts één leven. De komst van fiets en auto, maar ook van tanks, de overgang van kaarsen en olielampen naar elektrisch licht, van paarden naar tractors, van gammele stroomtreintjes naar sneltreinen juist op het spoor waar zijn dorpje ligt. De evolutie van schamele vliegtuigjes met één propeller tot vliegende restaurants die met meer dan honderd tafelgenoten comfortabel over de oceaan kruisen, maar ook een evolutie tot straaljagers. Bovendien al die wonderlijke dingen in het leven van alledag, verrassender dan in sprookjes vol fantasie: telefoons en grammofoons, fotografie, radio en televisie, mixers en koelkasten, en nog veel meer, al jaren voor de eerste computers, toen nog logge machines.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.