Ferdinand Verbiest was in dienst van de Chinese keizer, onder meer als astronoom en ingenieur. © Wikipedia

Jezuïet in dienst van de Chinese keizer
Op 9 oktober wordt de vierhonderdste verjaardag herdacht van Ferdinand Verbiest (1623-1688), een jezuïet die het vertrouwen wist te winnen van de Chinese keizer. Verbiest hoopte hem te kunnen bekeren tot het christendom. Eric Verbiest schreef God of de keizer, een biografictie over zijn illustere naamgenoot.

Het boek met de ondertitel Pater Ferdinand Verbiest in China werd drie jaar geleden al gepubliceerd. Naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van de geboorte van de missionaris is zopas ook Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China van VRT-journaliste Veerle De Vos verschenen. Na zijn emeritaat werd de interesse van Eric Verbiest in zijn naamgenoot opnieuw gewekt. Hij begon te speuren naar bijkomende informatie over de zeventiende-eeuwse jezuïet, wat uiteindelijk uitmondde in een biografictie. De inspiratie voor deze vorm vond de auteur onder meer bij Robert Harris (1957), die een aantal historische romans schreef, onder meer over Cicero en over de Dreyfus-affaire. Een belangrijke bron voor de biografictie vormde de uitgave van een groot aantal brieven van de priester door Noël Golvers, de eminente kenner van het leven en het werk van Ferdinand Verbiest.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.