“Om uit de impasse te geraken, moeten we met Christus de berg op”, schrijft Erik Meganck. “Niet om de wereld te veranderen, maar om een nieuwe, bevrijdende betekenis te ontwaren.” © Unsplash

Kerk en wereld: een toenadering
De dialoog tussen Kerk en wereld liep lange tijd stroef. Politiek, wetenschap en filosofie hielden zich liefst bezig met ‘deze’ wereld, terwijl de Kerk op de ‘andere’ wereld was gefocust. Dat model lijkt definitief tot het verleden te behoren. Hoe ziet de nieuwe verhouding eruit?

De klassieke tweedeling heeft nooit optimaal gewerkt, want er deden zich geregeld ‘grensgeschillen’ voor tussen Kerk en wereld. Dat tweewereldenmodel is nu geïmplodeerd. Zowel politiek als filosofie houdt zich weer actief met levensbeschouwing bezig. Het neutraliteitsdebat, een charge van het liberale front, is daarvan een symptoom. Wanhopig presenteert datzelfde front zich als een natuurwet – ze hebben veel geleerd uit de kerkgeschiedenis – maar het blijkt gewoon een levensbeschouwing onder de andere te zijn, de meest steriele.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.