Velen, niet in het minst de jongeren, vragen zich af wat het nut van deze verkiezingen is. © rr

Kerk waakt over correcte stembusgang in Congo
Met 50.000 ‘observateurs’ is de katholieke Kerk opnieuw de belangrijkste leverancier van vrijwillige waarnemers tijdens de komende verkiezingen. Maar op de weg naar de democratie duiken in Congo tal van problemen op.

Op 20 december vinden in Congo belangrijke verkiezingen plaats. De bevolking wordt gevraagd zich uit te spreken over de kandidaten die hen de komende vijf jaar zullen vertegenwoordigen. Dat zowel op presidentieel, nationaal én regionaal niveau als, voor het eerst, op gemeentelijk niveau. De inzet is groot en om een vrij, transparant en correct verloop van deze volksraadpleging te bevorderen, is de controle door onafhankelijke waarnemers van het grootste belang. Terwijl de Europese Unie haar waarnemersmissie naar Congo vanwege de onveiligheid schrapt, engageert de katholieke Kerk zich, zoals tijdens vorige verkiezingen, hierin als geen ander. Ze zet daartoe de veruit grootste groep ‘observateurs’ in. Deze vrijwilligers zien niet enkel toe op een correct verloop van de stembusgang, zij verifiëren op onafhankelijke wijze ook de resultaten. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018 was hun conclusie dan ook determinerend. Ter herinnering: de Bisschoppenconferentie gaf toen aan, dankzij de vaststellingen van 40.000 observatoren, er vrij zeker van te zijn dat een andere kandidaat dan die door de kiescommissie als winnaar werd uitgeroepen, de meeste stemmen had gehaald. Waarna, op typisch Congolese wijze, voor een derde weg werd gekozen. Ook ditmaal tekenen zich donkere wolken af boven dit democratische proces.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.