© Unsplash

Kleine ontmoetingen
In een toevallig gesprek met een vriendin over wat we in de samenleving allemaal zien gebeuren, verwees ze naar twee toepasselijke werken van hedendaagse wetenschappers. Het boek Borderline Times van psychiater Dirk De Wachter, waarin de vraag wordt gesteld of wij collectief op weg zijn naar ziekte en ongenoegen. En een boek van de Zweedse gedragswetenschapper Thomas Erikson met de titel Omringd door narcisten, over hoe het ego steeds meer overheerst in het omgaan en de relaties met anderen. Wat onvermijdelijk zijn weerslag heeft op alle segmenten van de samenleving. En dan kan je alleen maar besluiten dat we niet op goede weg zijn.

Tegenkracht
Ongetwijfeld zagen onze ouders en grootouders het net als wij vandaag met lede ogen aan, hoe een aantal waarden hun betekenis verloren in de samenleving. Zulke trends voelen zelden behaaglijk aan voor wie enige betrokkenheid kent, om niet te zeggen dat het je met gevoelens van machteloosheid kan opzadelen. Maar zoals je bij verlies of andere pijnlijke ervaringen in het leven nog altijd zelf een keuze kan maken van wat je daarmee doet, is dat hier evenzeer het geval. Geen van ons die de huidige trend of evolutie in z’n eentje zal kunnen keren. Maar we kunnen wel een tegenkracht blijven vormen door misschien net het omgekeerde te doen. Het loont alvast de moeite en er is niet eens een grote inspanning voor nodig.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Onzichtbaar vasten

Lieve God, wij kijken thuis naar Kamp Waes. De deelnemers lopen vijftig...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.