Deelnemers aan een klimaatbetoging in Brussel. In Laudate Deum neemt paus Franciscus het op voor activisten die weliswaar als radicaal beschouwd worden, maar druk uitoefenen op het beleid waar de samenleving dat niet doet. © Wikimedia Commons / J.C. Claveria

Laudate Deum: paus luidt opnieuw alarmklok over klimaat
Paus Franciscus heeft op 4 oktober, niet toevallig de feestdag van zijn heilige naamgenoot, de apostolische exhortatie Laudate Deum gepubliceerd. Acht jaar na het verschijnen van de encycliek Laudato si’ focust ook deze ‘aansporing’ op de klimaatcrisis. De boodschap is ingegeven door een grote sense of urgency, nu we volgens de paus “misschien op een breekpunt staan”.

Met technische en wetenschappelijke bevindingen als onderbouw benadrukt de paus dat de globale klimaatcrisis ontegensprekelijk “antropogene oorzaken” heeft en dus toe te schrijven is aan het menselijke handelen. Franciscus wijst evenwel op de weerstand en de verwarring die nog leeft rond deze analyse, gevoed door klimaatontkenners of mensen die op basis van foute of gebrekkige informatie tot andere conclusies komen. Hoewel natuurlijk niet elke lokale gebeurtenis terug te brengen is tot de meer overkoepelende klimaatcrisis, zien we al enkele onomkeerbare effecten.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.