Recent onderzoek wees uit dat de aanvankelijke koolstofdatering van de Turijnse lijkwade slecht is uitgevoerd. © rr

Lijkwade van Turijn: toch geen vervalsing?
Het evangelie vertelt dat een zekere Jozef uit Arimatea de vermoorde Jezus “in zuiver linnen wikkelde” en in een nieuw rotsgraf legde (Mt 27, 59-60). Volgens Joris Delanghe, geneesheer en emeritus hoogleraar klinische biochemie van de Universiteit Gent, is de fameuze en contro-versiële lijkwade van Turijn wel degelijk het linnen waarvan het evangelie melding maakt.

Geloven begint waar zeker weten eindigt. Wie, zoals Jezus, de kant kiest van verschoppelingen, kan bedrogen uitkomen. Meer dan het geloof en de hoop dat ook onderdrukkers zich tot liefde kunnen bekeren, heb je niet. Voor hetzelfde geld deel je in de klappen van de mensen voor wie je het opneemt. In het ergste geval moet je het kruis van de sociale uitsluiting zelfs dragen tot de dood – alweer zoals Jezus. Wat wetenschap deelt met dat soort geloof, is de bereidheid comfortabele zekerheden in twijfel te trekken en de werkelijkheid zoveel mogelijk voor zich te laten spreken, wars van vooroordelen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.