Hannah Arendt. © Wikimedia

“Maatschappelijke verandering begint bij jezelf”
Boeken over filosofie als levenskunst verkopen als zoete broodjes. Henk Smeijsters’ Hoe je een beter mens wordt past ook in dat rijtje, maar is wel van het betere soort. De cultuurfilosoof geeft een overzicht van achttien moderne filosofen en stelt de vraag wat ze kunnen betekenen voor ons leven en de maatschappij vandaag.

We leven in tijden van crisis, stelt cultuurfilosoof Henk Smeijsters vast. De ene crisis volgt de andere op: de kredietcrisis, de coronacrisis, de energiecrisis, de crisis van de democratie. Niet in het minst worstelen we met een zingevingscrisis. Zowel op maatschappelijk als op individueel niveau missen we diepgaande antwoorden op de grote uitdagingen van onze tijd. “Geestelijke vooruitgang wordt met technologische vooruitgang verwisseld.” Hij meent dat onze tijd “arm aan geest” is en de wijsheden uit het verleden vergeten is. Ondanks die pessimistische analyse meent hij dat het in onze macht ligt om het tij te keren. “Dit is een optimistisch en hoopgevend boek omdat het gebaseerd is op de overtuiging dat de mens zijn leven en de maatschappij vorm kan geven. Ik ben ervan overtuigd dat we geestelijke vooruitgang kunnen bewerkstelligen als we niet de homo economicus en de homo consumens, maar de zelfverantwoordelijke, karaktervolle en gebildete mens als uitgangspunt nemen.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.