© kg

Mensen als deze
Het is een vertrouwd beeld, daar ergens langs de E40 tussen Gent en Brussel. De man die de wolken meet. En altijd blijft hij onverstoorbaar bezig. Hij staat er telkens even stralend bij, zowel in de blakende zon als in striemende regen. En iedere keer doet hij mij opkijken en even glimlachen als ik voorbijkom. Alsof we elkaar kennen. Een beeld dat ondertussen wel vergroeid lijkt met zijn omgeving. En dat, zoals beelden dat kunnen doen, zijn eigen onbevangen taal blijft spreken om een ogenblik je aandacht te trekken. Of om een inzicht, een gedachte te laten oplichten.

Hemeldragers
Dat overkomt me wel meer. Zoals die andere keer met een beeld dat mij meteen beroerde. Bij een speciale gelegenheid stond het op het altaar, als onderdeel van een innemende tentoonstelling met bronzen beelden. De beeldhouwer had het de naam De hemeldragers gegeven. Het fascineerde mij. Een verstillend kunstwerk, maar dat tegelijk een sterke oproep inhield. Het waren geen gekroonde figuren, maar gewone mensen, vrouwen en mannen, die geknield en met de armen wijd gestrekt boven zich uit, samen proberen de hemel te dragen. Een beeld waar je wel moest bij stilstaan. En dat bij mij iets in beweging bracht wat haast spontaan verdicht werd in volgende woorden.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.