“Armoede is onoplosbaar als mensen in armoede enkel als getuigen worden opgevoerd, maar niet als partners meedenken of beslissen”, zegt Vanessa Joos. © rr

“Mensen in armoede zijn ronduit visionair”
Nee, uit armoede opstaan is geen kwestie van willen. Vanessa Joos heeft genoeg generatiearmoede gezien om de meritocratische slogans naar de prullenmand te verwijzen. Als student sloot ze zich aan bij ATD Vierde Wereld, een beweging waar armen het woord nemen. Het werd een school voor het leven, waarin ze samen met haar gezin enkele niet-evidente keuzes maakte.

Zeventien was ik: boos en onrustig om zoveel onrecht in het Zuiden. Op een informatieavond van ATD werd ik voor het eerst geconfronteerd met de schrijnende armoede bij ons: zoveel ellende, vlakbij… Ik was geprikkeld door de aanpak van ATD: een radicale, maar geweldloze, intelligente en menselijke manier om systemisch onrecht te bestrijden. Zo anders dan de gewapende strijd tegen onrecht waarover ik zoveel had gelezen. Ik werd vrijwilliger – ‘medestander’ in het ATD-jargon – en enkele jaren later samen met mijn echtgenoot ‘volontair’: een vaste kracht die sober leeft, in nauw contact met mensen in armoede. Dat bracht ons in Frankrijk, Haïti, Nederland, de Filipijnen en sinds enkele jaren in Brussel.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Vijfkamp

Binnen onze voorzieningen werken we intens aan kwaliteitszorg. Dat levert...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.