Mentaal welzijn onder druk?
In het VRT-programma Eerste keus van Tom Waes en Pieter-Jan De Smedt kregen leerlingen uit het laatste jaar middelbaar onderwijs met het oog op de nakende verkiezingen de gelegenheid vragen te stellen aan toppolitici. Een van de meest prangende was: waarom staat het algemeen mentaal welzijn onder druk en hebben bij uitstek jongeren last van burn-outs of gaan ze gebukt onder psychische problemen? Impliciet was de vraag: en wat kunt u daaraan doen? Overduidelijk was dat jongeren vaak nauwelijks gehoor vonden over hun probleem met mentaal welzijn.

Sociale media
De politici antwoordden overwegend op het tweede deel van de vraag. Zij erkenden dat mentaal onbehagen overal opduikt en bepleitten minder lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, meer aandacht voor psychische problemen, garanties voor de bereikbaarheid van psychologen en psychiaters, verhoging van het budget voor geestelijke zorg. Over de oorzaken bleven ze op de vlakte of herkauwden het stilaan afgezaagde, maar daarom nog niet onjuiste riedeltje: de mentale druk is toegenomen door de sociale media, gepaard met isolering door covid. Die digitalisering maakt ons niet alleen constant bereikbaar, ze stimuleert ook onderlinge vergelijking en verhoogt de prestatiedruk. Eén politicus zag nog als oorzaak de teloorgang van het vooruitgangsgeloof, mee ingegeven door het apocalyptische spookbeeld van ecologische rampspoed. Sommige politici pleiten daarom voor een verbod op smartphones tot een bepaalde leeftijd. Opvallend is echter dat, ondanks die algemeen gedeelde kritiek, niemand van hen de doelstelling van de Europese Unie om een volledige digitalisering door te voeren in vraag durfde te stellen. Het laatste decennium zette die digitalisering zich onverstoorbaar door en het Europese beleid krijgt op dat punt nauwelijks of geen tegenwind. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Guido Vanheeswijck

Moedig spreken

Moedig spreken is onontbeerlijk voor een democratie. Moedig spreken is...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.