“Ik heb veel geleerd van de veerkracht van migranten. Het zijn ondernemende mensen gedreven door hoop”, zegt Jorge Castillo Guerra, zelf een migrant.  © Unsplash

“Migratie maakt de universaliteit van de Kerk lokaal”
Migratie heeft het religieuze landschap omgegooid. Migranten maken een steeds groter deel uit van parochies of stichten hun eigen migrantenkerken. Die groeiende lokale diversiteit verandert ook de theologie, zegt de Panamese religiewetenschapper Jorge Castillo Guerra.

Jorge Castillo Guerra doceert Empirische en praktische religiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij onderzoekt de transformatie van identiteit en religie onder migranten en bouwt zo mee aan een theologie van migratie. “De wortels van de migratietheologie liggen in de praktijk en steunen op de ervaringen van migranten zelf en mensen betrokken bij migrantengroepen. Dat is ook mijn persoonlijke verhaal. Toen ik in Amsterdam begon te werken in Casa Migrante, ging een wereld voor mij open. Ik ben zelf migrant, maar pas daar leerde ik migranten als groep kennen.  De priesters en pastoraal werkers in deze Spaanssprekende kerkgemeenschappen hadden vaak een tijd in Latijns-Amerika achter de rug en waren bekend met de bevrijdingstheologie. Zij vertaalden die naar een Nederlandse context, in het kader van migratie. Een van de pastoraal werkers had het over de mystiek van migratie. Er ontstond daar een nieuw soort theologie.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.