Binnen zijn grenzen telt Egypte ruim een half miljoen vluchtelingen, waarmee het land Europa naar believen kan chanteren. © Iemed

Migratiedeals ondermijnen positie Europa
De Europese Unie sloot onlangs een akkoord met Egypte met als doel migratie in te dijken. Eerdere overeenkomsten leveren maar weinig resultaat op, leiden tot ernstige mensenrechtenschendingen en maken de EU bovendien kwetsbaar voor politieke chantage.

Opnieuw lachende gezichten van Europese leiders met hun Noord-Afrikaanse evenknie op de foto. Ditmaal reisden onder meer Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en de Italiaanse eerste minister Giorgia Meloni naar Caïro af om een akkoord met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi te ondertekenen. De tekst belooft Egypte de komende vier jaar een slordige 7,4 miljard euro, bedoeld om emigranten tegen te houden en de economie van het land een duw in de rug te geven. De deal past in een rijtje vergelijkbare akkoorden die de EU afsloot met andere landen in de regio, het jongste met Mauritanië in maart. Het doel van die akkoorden is steevast hetzelfde, maar de migratiestromen naar Europa indijken wil maar niet lukken. Er blijven mensen aankomen op de kusten van de EU. In 2022 lagen de cijfers laag, maar sinds 2023 zit het aantal weer in stijgende lijn. Veel lidstaten en de Unie zelf staan dit jaar voor verkiezingen, en de rechts-populistische partijen doen het goed. Daarom is de Europese staatshoofden er alles aan gelegen te laten zien dat ze de migratie onder controle hebben. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.