Het Geert Groote Huis in Deventer werd gebouwd op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven. © rr

Moderne Devotie begon in Deventer
De moderne devoten waren in de 14de en 15de eeuw mensen op zoek naar morele groei, maar steeds met een praktische blik. Tot die conclusie komt Ronald van Raak in het essay Het begon in Deventer. Die welvarende handelsstad aan de IJssel was de geboortegrond van de Moderne Devotie.

Historicus en voormalige politicus Ronald van Raak (1969) wil met zijn essay de moderne devoten rechtvaardigen tegenover het “academisch geweld, van mensen die allemaal autoriteiten zijn op hun vakgebied”, maar die zich tamelijk negatief hebben uitgelaten over de moderne devoten en hun invloed minimaliseren of zelfs ontkennen. Van Raak stelt dat de Moderne Devotie invloed had op filosofen als Cusanus (1401-1464), Erasmus (1469-1536) en op de uit Utrecht afkomstige paus Adrianus VI (1459-1523). De moderne devoten werden ook wel de zusters en broeders van het gemene leven genoemd.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.