Op de Toleranzwagen van 2019 stonden een imam, een katholieke priester, een joodse rabbijn en een evangelische predikante schouder aan schouder.  © rr

Moslims, joden en christenen samen op carnavalswagen
Na een pauze van drie jaar zullen katholieken, protestanten, moslims en joden opnieuw met een Toleranzwagen deelnemen aan de carnavalsstoet van Rosenmontag in Düsseldorf. De wagen komt er volgens de organisatoren niet “ondanks” de gebeurtenissen van 7 oktober maar precies “wegens” wat er die dag heeft plaatsgevonden aan de grens van Israël en de Gazastrook.

De naam van de multireligieuze carnavalswagen is ontleend aan een citaat uit de regeringsverklaring van de voormalige sociaaldemocratische Duitse bondskanselier Willy Brandt die het in 1969 had over “mehr Demokratie wagen”. Het initiatief voor de Düsseldorfse Toleranzwagen werd in 2019 genomen door de uit Hongarije afkomstige Michael Szentei-Heise, die het jaar voordien al de eerste carnavalswagen van de joodse gemeenschap ooit aan de Rosenmontagszug had laten deelnemen. Die reed mee onder het motto “Heinrich Heine, de beroemdste joodse zoon van de stad”. De dichter van joodse afkomst werd in Düsseldorf geboren in 1797 als Harry Heine, maar liet zich in 1825 Luthers dopen onder de naam Heinrich Heine. In zekere zin had de carnavalswagen uit 2018 dus al een interreligieus tintje. Naar analogie met het motto van Brandt over de mehr Demokratie wagen, had de eerste echte multireligieuze carnavalswagen van 2019 volgens Szentei-Heise Akzeptanz-Wagen (acceptatiewagen) moeten heten. Hij wou naar eigen zeggen evenwel niet meteen te ver springen waardoor het bij Toleranzwagen (tolerantiewagen) bleef. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.