“De Kerk moet afstappen van haar veroordelende, moraliserende en uitsluitende houding. Ze heeft nood aan pastorale barmhartigheid”, schrijft Emmanuel Van Lierde. © gdc

Naar een Kerk die de wonden heelt
De synode over synodaliteit in Rome loopt ten einde. Het refrein dat een synode geen parlement is, dat de Geest de hoofdactor is, dat er vanuit de diversiteit harmonie moet groeien en dat we samen op weg gaan om te onderscheiden, is tot vervelens toe herhaald. Maar hoe zullen de strofen van het lied eruitzien? Zaterdag wordt over het slotdocument gestemd. Er zal zeker aandacht zijn voor de vele wonden in Kerk en wereld die smeken om heling.

De synodedeelnemers zijn zich allereerst bewust van de wonden in de eigen kerkgemeenschap: de wonden van het misbruik, de wonden van toenemende interne polarisatie en verdeeldheid, de wonden door onderlinge liturgische strijd zoals bij de Syro-Malabaarse ritus in India waar de synode van bisschoppen terug de eucharistie met de rug naar het volk wenste, terwijl priesters en gelovigen die mis ad orientem niet willen. Maar evenzeer zijn de synodedeelnemers zich bewust van de wonden van de wereld, niet het minst door de vele oorlogen die zoveel slachtoffers maken in Israël en Palestina, in Oekraïne, in Armenië, in Myanmar, in Syrië, in Zuid-Soedan, in Oost-Congo … Geregeld klinken tragische en emotionele verhalen van de christenen uit die getroffen regio’s.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.