De Fransen kwamen massaal naar Marseille om de paus in de havenstad te ontmoeten. © evl

“Neen aan onverschilligheid, ja aan hoop en solidariteit”
De Franse havenstad Marseille mocht vorige vrijdag en zaterdag paus Franciscus ontvangen. Hij was er voor het slot van de derde editie van de Rencontres méditerranéennes, wat niet toevallig samenviel met het weekend waarin de Werelddag van migranten en vluchtelingen op de agenda stond. De landen rond de Middellandse Zee staan voor grote uitdagingen, maar willen tegelijk hoopvol en solidair blijven.

Net zoals toen hij in Straatsburg naar het Europees parlement trok, gaf paus Franciscus ook nu bij zijn reis naar Marseille te kennen dat hij geen bezoek aan Frankrijk bracht. Destijds in 2014 zag hij dat als een visite aan de EU, dit keer aan het Middellandse Zeegebied in zijn totaliteit. Maar al ging de paus niet naar Frankrijk, het weerhield er de Fransen niet van massaal naar hem te komen. President Emmanuel Macron op kop, maar veel katholieken vonden dat die eigenlijk niets te zoeken had in Marseille en teveel de aandacht naar zich toe trok. Door zijn ontmoetingen met de paus had Franciscus minder tijd voor uitwisselingen met de armen, de daklozen en de vluchtelingen die in het centrum hoorden te staan of evenmin voor een gesprek bij zijn confraters-jezuïeten. De paus liet het niet aan zijn hart komen. Hij trok dan maar in alle vroegte naar Saint-Mauront, een van de armste wijken van Frankrijk, en al was het geen officieel bezoek aan Frankrijk, toch sprak en bad hij herhaaldelijk in vloeiend Frans – ongezien.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.