© rr

Nieuw licht op het oude Rome
Nieuw Rome van Wim Jurg is een belangrijk boek. Deze geschiedenis van de vijfde en zesde eeuw werpt een nieuw licht op een periode die in de traditionele geschiedschrijving altijd werd omschreven als een periode van verval, decadentie en chaos.

De schaduw van Edward Gibbons’ Decline and Fall of the Roman Empire (1776) strekte zich uit tot diep in de twintigste eeuw. Maar de jongste jaren wordt meer en meer duidelijk dat zijn visie aan herziening toe is. Wim Jurg (1953) laat zich in deze nieuwe visie inschrijven met een helder, veelkleurig beeld van het laat-Romeinse Rijk, waarbij een aanloop vanaf Diocletianus (284-305) niet kan ontbreken. Jurg is doctor in de geschiedenis, maar geen professioneel historicus. Hij is beleidsmedewerker in de culturele sector en heeft theater en historische fictie op zijn naam staan. Nieuw Rome vormt een non-fictietrilogie met De lange zevende eeuw, of hoe christendom en islam de macht verdeelden (2014) en De vierde eeuw, of hoe het christendom staatsgodsdienst werd (2011). In Tertio 1083 (12 november 2020) kon u een recensie lezen van zijn Onder dezelfde sterren. De laatste heidense senator en zijn christelijke vrienden (2020). De overgang van oudheid naar middeleeuwen fascineert hem duidelijk, zo geeft hij ook zelf aan.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.