De Krim-Tataren koesteren hun tradities, al dreigt de taal verloren te gaan. © Wikimedia

“Nooit vergeten wie we zijn”
Al bijna tien jaar bezet Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Veel bewoners hebben alles achter zich gelaten om aan de Russische overheersing te ontsnappen. Zo ook veel Tataren, een van de oorspronkelijke etnische groepen op de Krim.

Het is begrijpelijk waarom Odessa voor de oorlog zo’n populaire bestemming was. De stad aan de oever van de Zwarte Zee is een architecturaal pareltje, een imposante staalkaart van 19de-eeuwse architectuur. Vandaag echter zijn een groot deel van de haven en het strand buiten het centrum verboden gebied. Een gevolg van de oorlog, want Rusland neemt de haveninfrastructuur van Oekraïnes belangrijkste havenstad regelmatig onder vuur. Odessa staat bekend als een cultureel diverse plek. Zijn aparte ontstaansgeschiedenis, zijn haven en zijn ligging maken dat een waaier aan gemeenschappen Odessa hun thuis noemt. Oekraïners, Russen, Grieken, Joden en een hele reeks andere minderheden. Onder hen de Krim-Tataren, van wie velen na de Russische bezetting van hun thuisland een toevlucht zochten in Odessa.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.