Resurrection door de Oekraïense kunstenares Ivanka Demchuk. © rr

Oost en West zoeken gezamenlijke paasdatum
Pasen valt voor zowel katholieken als orthodoxen dit jaar op 21 april. Dat kan 1.700 jaar na het Concilie van Nicea een stimulans zijn voor verdere oecumenische toenadering en om in de toekomst Pasen jaarlijks altijd op eenzelfde vaste datum te vieren.

Het Concilie van Nicea boog zich al in 325 over de vraag wanneer Pasen gevierd moest worden, nadat er een controverse over was ontstaan. De verrijzenis van Christus vond plaats rond het joodse Pesachfeest, dat de uittocht uit Egypte herdenkt. De datum van Pasen moest dus worden bepaald in samenhang met het joodse feest. Dat begint in principe op de 14de van de maand nisan, de dag waarop herdacht wordt dat de engel des doods de huizen van de Israëlieten voorbijging. Vooral in Klein-Azië en Syrië werd Pasen gevierd op 14 nisan, los van het feit of die dag al dan niet op een zondag viel. Dat gebruik werd het quartodecimanisme genoemd. Anderen vierden Pasen op een zondag, hoogstwaarschijnlijk de zondag na 14 nisan. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.