Een lege kerk als beeld voor de situatie van de Kerk in West-Europa. Voor Tomáš Halík is het duidelijk: wil het christendom opnieuw relevant worden, dan zal het niet volstaan om de Kerk te hervormen, maar moet ze zélf een radicale transformatie ondergaan. © Unsplash / Andrew Seaman

Open geloofskernen vervangen machtskerk
In zijn nieuwste boek De namiddag van het christendom schaart de Tsjechische filosoof en theoloog Tomáš Halík zich achter een uitspraak van paus Franciscus: “We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar wel in een verandering van een tijdperk.” Halík analyseert trefzeker de fundamentele paradigmawissel die we vandaag doormaken op alle domeinen van het leven.

Er is nauwelijks een domein in cultuur en samenleving te noemen dat niet in een zware storm is terechtgekomen: klimaatverandering, migratiegolven, pandemieën, financiële crisissen, oorlogen tot in Europa toe, (dreigende) dehumanisering door de technologische revoluties enzovoort. In deze vermoeide samenleving verliezen veel tijdgenoten hun kompas en komen terecht in een diepgaande existentiële crisis. Ze worden in het ‘huwelijk’ tussen marktdenken en technologie meegesleurd in burn-outs, depressies, vereenzaming, groeiende armoede, een algemeen gevoel van zinloosheid. Wie zorgt er voor perspectief?

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.