Metalen sculptuur in Managua, met op de achtergrond de tekst: “Managua, mijn mooi land.” © Wikimedia
Opruien?
Meestal mag u van mij een tekst verwachten die mijmert bij iets moois, veelal iets kleins, iets kwetsbaars dat groots wordt, een detail uit het dagelijkse leven dat er extra betekenis in legt. En daar hou ik ook het meest van. Iets dat de dag binnenbreekt, de gedachten op gang zet en vaak diepe dankbaarheid of zelfs ontroering oproept. Vandaag is het iets anders. Ik ben niet iemand die sterk met politiek bezig is. Ik moest het leren en méér doen, werd me vroeger wel eens gezegd. En neen, het is niet gelukt. Ik ben nog steeds voornamelijk met andere dingen bezig. Maar voor één keer heb ik het toch over politiek: precies omdat die alles wat Schoon, Goed en Waar is, mogelijk zou moeten maken en de facto helaas soms het tegengestelde doet.

Nicaragua
Tot mijn ontsteltenis las ik het bericht dat de regering van Nicaragua onder leiding van Daniel Ortega op 15 augustus 2023 – merkwaardige speling van het lot: op een hoogfeest in de Kerk – in een officiële brief de feitelijke confiscatie verordende van alle eigendommen en bankrekeningen van de Universidad Centroamericano (UCA), de bekende jezuïetenuniversiteit in Managua. Alle academische en administratieve activiteit werd abrupt stopgezet. Die verordening wordt gemotiveerd met de beschuldiging dat die katholieke universiteit het vertrouwen van het Nicaraguaanse volk zou hebben verraden en de constitutionele orde en de wet overtreden. De officiële brief noemt de UCA een “centrum van terrorisme”. Ze zou het volk “opruien”. De Centraal-Amerikaanse provincie van de jezuïeten verwijst ernaar als de prijs die ze betaalt voor haar streven naar een rechtvaardigere samenleving die het leven en de vrijheid van het Nicaraguaanse volk juist wil beschermen, precies in het spoor van haar leuze die spreekt over ‘waarheid die vrijmaakt’, naar Johannes 8, 32.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.