Na de militaire operatie wil de Israëlische regering een groot deel van de Palestijnse bevolking uitwijzen naar Congo.  © Wikipedia

Palestijnen slachtoffer van genocidekrediet?
De absolute gruwel van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog vormde in 1948, mede vanuit een collectief internationaal gevoel van medeleven en besef van schuldig verzuim, de basis voor de oprichting van de staat Israël. In het huidige conflict in Gaza ziet de Israëlische regering een uitweg in de ‘vrijwillige’ deportatie van Palestijnen naar Congo. De geschiedenis dreigt zich zo te herhalen, want ook deze bevolking is slachtoffer van een vergelijkbaar ‘genocidekrediet’.

De moderne staat Israël werd opgericht als antwoord  op de voortdurende antisemitische vervolgingen, met als ultiem dramatisch dieptepunt de dood van zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oprichting voldeed aan de oudtestamentische belofte van het ‘thuisland’, de geboorteplaats van het jodendom. De verdrijving van 700.000 Palestijnen en de voortdurende inperking van hun Lebensraum, vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden, worden hierbij klaarblijkelijk als onvermijdelijke collateral damage gezien. De spiraal van frustratie, haat en geweld die zich zo gedurende 75 jaar alsmaar verdiepte, vond op 7 oktober een uitweg in gruwelijk, meedogenloos, blind geweld, de dood van 1.200 Israëli’s en de ontvoering van 250 van hen. De armageddon die daarop werd ontketend door het Israëlische leger, kent inmiddels al een veelvoud aan slachtoffers en de vernietiging van een groot deel van alles wat in de Gazastrook werd opgebouwd. Met inbegrip van medische voorzieningen en scholen. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.