Het vak ‘Urban Diversities’ brengt studenten sociaal werk samen met bewoners van superdiverse stadswijken. © Odisee Hogeschool

Pedagogie ten dienste van allen
Behalve onderwijs en onderzoek hebben universiteiten en hogescholen een taak in dienstverlening aan de samenleving. Service-learning is een ervaringsgerichte onderwijsmethode die dat beoogt. “Veel kennis en expertise zijn ook buiten de opleiding te vinden, maar zowel studenten als maatschappelijke partners moeten er iets aan hebben”, zegt Kaat Somers (UCSIA).

Het koppelteken tussen service en learning staat er niet voor niets. “Het staat voor de brug tussen engagement en leren, voor reflectie over de opgedane ervaring en zo tot nieuwe vaardigheden en attitudes te komen”, zegt Kaat Somers, projectcoördinator service-learning aan het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (USCIA) en coördinator van het Vlaams Netwerk voor Service-Learning in het Hoger Onderwijs én zijn Europese koepelorganisatie. “In tegenstelling tot een stage, waarbij het leerproces voor de student centraal staat, of tot vrijwilligerswerk, waarbij de service primeert, gaat het bij service-learning – dat ook onder meer community engaged learning of civic learning wordt genoemd – erom dat de aspecten leren en dienstverlening evenwaardig zijn.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.