Samen met Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten arriveerden op het Amerikaanse continent ook ziekteverwekkers waartegen de inheemse bevolking geen immuniteit had. © rr

Plagen in de geschiedenis
De coronapandemie zet steeds meer auteurs ertoe aan de menselijke geschiedenis te bekijken vanuit epidemiologisch standpunt. Voor de Britse socioloog Jonathan Kennedy zijn het niet zozeer ‘grote mannen’ die de loop van de geschiedenis hebben bepaald, maar wel bacteriën en virussen. Hij ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de pestbacterie.

Het succes van de Kerk in de 2de en de 3de eeuw is te danken aan wat de ‘Pest van Antoninus’ en de ‘Pest van Cyprianus’ wordt genoemd. Waarschijnlijk ging het respectievelijk om de pokken en virale hemorragische koorts. De snelle expansie van de islam in de 7de eeuw daarentegen was het gevolg van de eigenlijke pestbacil, Yersinia pestis, stelt de Britse socioloog Jonathan Kennedy in zijn boek Een geschiedenis van de wereld in acht plagen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.