© rr

Politieke ecologie
Met de verkiezingen van 2024 aan de niet zo verre horizon graaft Tertio deze zomer naar de ideologische onderbouw van de grote politieke verhalen in België en Europa. Wars van partijpolitieke standpunten serveren we u de filosofische fundamenten van de vijf strekkingen die het politieke landschap domineren. Hoe zijn ze historisch ontstaan, wat is hun mens- en wereldbeeld, hoe staan ze tegenover religie? Deel 2: Jos Geysels over politieke ecologie.

Op het schilderij Duel met stokken van de Spaanse schilder Francisco de Goya (1746-1828) staan twee mannen die elkaar met knuppels te lijf (zullen) gaan, tegen een achtergrond van een zware wolkenhemel. Als je goed kijkt, zie je dat de twee al vechtend steeds verder wegzakken in het drijfzand. Met deze hyperbool wilde de Franse auteur Michel Serres (1930-2019) in zijn boek Het contract met de natuur (1992) illustreren dat er iets catastrofaals aan de hand is met onze wereld, met de verhouding tussen de mens en de natuur: beide staan op het punt te verdwijnen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.