Tom-Jan Meeus en Steven Vanackere.  © rr

Populisten vullende leegte met spektakel
April is de maand van de filosofie. Dit jaar staat die in het teken van het thema chaos. Politiek journalist Tom-Jan Meeus schreef het essay Duidelijkheid over hoe Geert Wilders in de Nederlandse politiek de chaos bezweert met de belofte van duidelijkheid. Op het Leuvense Feest van de Filosofie ging hij daarover in gesprek met de voormalige minister en vicegouverneur van de Nationale Bank van België Steven Vanackere.

Tom-Jan Meeus was lange tijd Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad. In 2012 kreeg hij de opdracht van zijn hoofdredacteur zijn aandacht te verleggen naar de Haagse politiek. Daar verraste het opkomende fenomeen Wilders hem. Uit de Nederlandse verkiezingen van vorig jaar blijkt dat de invloed van de PVV’er alleen maar is toegenomen. In zijn essay voor de maand van de filosofie vraagt de politiek journalist zich af hoe het zover gekomen is. “Lange tijd verdeelden christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen de macht. Ze hadden een vast recept om hun conflicten te beslechten: je eigen wereldbeeld relativeren, je inleven in dat van een ander en zelfbeheersing. In 2002 kwam Pim Fortuyn op en hij deed net het omgekeerde. Hij zei wat hij dacht en dat sloeg enorm aan bij de Nederlandse kiezers. Zijn succes was zo groot dat alle middenpartijen hem volgden en vonden dat ze af moesten van het politieke jargon. Het kabinet na de dood van Fortuyn had als motto: ‘Duidelijkheid en daadkracht’.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.