Zelfportret als ‘Winter’, 1731, 46 x 34 cm, Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden. © rr

Rosalba Carriera en de verleidelijke lichtheid van pastel
Rosalba Carriera? De naam zegt u waarschijnlijk niets, maar in de achttiende eeuw was de reputatie van deze kunstenaar zo groot dat haar voornaam volstond om te weten dat het over haar ging. Carriera was een van de weinige vrouwen die in Europa naam maakten met hun kunst, niet alleen omdat ze zo voortreffelijk was, maar ook schrander genoeg om te kiezen voor pastel, een medium waar mannen hun neus voor ophaalden. De grande dame van de rococo werd na haar dood vergeten, maar 350 jaar na haar geboorte prijkt ze weer op zaal in musea in Europa en de Verenigde Staten.

Het lijkt erop dat Rosalba Carriera (1673-1757) zonder veel poespas in het kunstenaarschap rolde, toentertijd misschien de beste manier om het in dat exclusieve mannenbastion ver te schoppen. Carriera groeide op in Venetië, in een gezin met drie dochters die een degelijke opvoeding genoten, maar niet in luxe werden grootgebracht. Moeder was een bedreven kantwerkster en Rosalba hielp haar hierbij. Toch moet ze ook bij een schilder in de leer geweest zijn, want gaandeweg verschoof haar activiteit naar het penselen van miniaturen op ivoren plaatjes, die als medaillon of deksel voor een snuifdoos dienden en heel gegeerd waren als geschenk of souvenir. Op haar dertigste had Carriera een goedlopend atelier in Ca’ Biondetti, het huis dat ze met haar familie betrok aan het Canal Grande, naast het huidige Peggy Guggenheimmuseum. Wat later begon ze ook pastels te schilderen, waar ze zodanig succes mee oogstte dat ze de miniatuurhandel links liet liggen.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.