“Iraanse jongeren doen niet meer mee aan het islamisme. Ze hebben gezien wat het teweegbrengt.” © Unsplash

Samenleven in laïciteit
Vrouwenrechtenactiviste Ava Basiri (34) is een jonge dynamische Brusselse van Iraanse afkomst. Zonder haar afkomst te verloochenen bepleit zij als vluchtelinge voor de ayatollahs laïciteit, niet om godsdienst weg te denken, maar om de mensen opnieuw rond tafel te krijgen en vrije keuzes te laten maken. Zo stichtte zij de vzw Centre Laïque iranien afghanistani de Belgique.

Van kinds af weigerde ik in de pas te lopen. Ik moest altijd wel iets doen of hebben dat iemand anders niet deed of had. Tegelijk was ik niet op mijn mondje gevallen. De kleuterjuf zei altijd dat ik heel flink was en nooit fysiek terugsloeg, maar dat mijn woordelijke reactie telkens een zware indruk naliet. Dus dat verbaal strijden heeft altijd in mij gezeten. Ik had het geluk op te groeien in een open gezin. Ik was een vrij kind, wij moesten onze keuzes zelf maken, maar ze ook uitleggen. Zo hielden we elke week gezinsraad, waar iedereen de kans had zich te uiten. Hadden mijn broer en ik bijvoorbeeld ruzie gemaakt, was dat de plek om het op te lossen. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

In cirkeltjes  

Op de Sinksenfeesten in onze stad ging ik een namiddag alleen op pad. Ik...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.