In het museum is een indrukwekkend aantal grote en kleine kerststallen uit de hele wereld te bekijken.  © De Mindere

Sint-Truiden viert 800-jarige kerststal
In 1223 droomde Franciscus van Assisi van een uitbeelding van het geboorteverhaal van Christus in Bethlehem. 800 jaar later herinnert het Truiense Franciscusmuseum De Mindere aan de franciscaanse kersttradities en gebruikt het die als inspiratie voor gemeenschapsvormende activiteiten, zoals een kerststallenexpo en -wandeling door Sint-Truiden.

Enthousiast wordt in museum De Mindere gewerkt aan een groots opgezette actie om in herinnering te brengen wat Franciscus van Assisi 800 jaar geleden voor het eerst gestalte gaf. Projectmedewerker Anna van Oppen: “Hoe de vluchtelingen Jozef en Maria geen onderdak vonden voor de nakende bevalling en slechts een tochtige stal soelaas bood. Met een os en een ezel als kachel kwam het kerstekind er ter wereld, door herders en later koningen aanbeden in het schijnsel van de ster. Franciscus bracht het hele verhaal met levende dieren en een lege kribbe in scène en creëerde zo de allereerste kerststal. Nu nog is het Italiaanse dorpje Greccio, de toenmalige verblijfplaats van Franciscus, een pelgrimsoord voor gelovigen die deze memorabele kerststal willen aanschouwen.”

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Vijfkamp

Binnen onze voorzieningen werken we intens aan kwaliteitszorg. Dat levert...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.