Twee vrouwen die in 2021 tijdens de Mars voor Gelijkheid een regenboogversie van de Madonna meedroegen, werden schuldig bevonden aan het “beledigen van religieuze gevoelens”, een misdrijf waarop tot twee jaar gevangenisstraf kan staan. © Wikimedia

Sterke verweving van religie en politiek in Polen
Polen staat bekend als een van de meest katholieke landen van Europa. Het katholicisme speelt een bepalende rol in de Poolse samenleving en drukt een aanzienlijke stempel op de politiek. De Poolse katholieke Kerk blijft een machtig instituut, mede door haar nauwe banden met de regerende politieke partij Recht en Rechtvaardigheid. Recentelijk heeft het schandaal rond Johannes Paulus II de Kerk in een minder positief daglicht geplaatst.

Veel politieke beslissingen in Polen hebben hun oorsprong in katholieke waarden. De Poolse regering handhaaft bijvoorbeeld van oudsher strenge abortuswetten. Die wetten zijn altijd verdedigd door de Poolse katholieke Kerk, die hardnekkig campagne voert tegen abortus. In oktober 2020 nam Polen een bijna volledig abortusverbod aan dat abortus slechts onder zeer beperkte omstandigheden toestaat: in geval van verkrachting of incest, of wanneer de voortzetting van de zwangerschap de moeder in levensgevaar brengt. De aanname van die wet volgde op een motie die werd ingediend door regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid. Dat strenge abortusbeleid leidde tot een golf van protesten. Eind 2020 protesteerde een groep van 32 mensen tijdens de zondagsmis in een kathedraal tegen het bijna totale abortusverbod. Ze werden aanvankelijk beschuldigd van “kwaadwillige verstoring van een religieuze handeling”, maar werden toch vrijgesproken van die aanklacht.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.