“Vooral geweld tegen onschuldigen is zeer moeilijk te aanvaarden en te verwerken. © Unsplash

“Traumaverwerking kan nooit zonder spiritualiteit”
Wat doet geweld plegen of ervaren met een mens? En kun je omgaan met de traumatische gevolgen ervan? Vlaanderens bekendste traumapsycholoog krijgt dagelijks met slachtoffers te maken. Hij gelooft sterk in postttraumatische groei en ziet daarin een rol voor spiritualiteit: “Ik ga met mijn cliënten mee in het labyrint van rouw en verlies op zoek naar de zin van het leven en het grotere geheel.”

Geboren en getogen in Congo als jongste van vier kinderen, groeide Erik De Soir op met verhalen over zijn grootvader, die in de Eerste Wereldoorlog zeven keer gewond raakte. In 1978 redden Belgische paracommando’s het gezin op het nippertje uit de handen van de rebellen, terwijl in Kolwezi Belgen werden afgeslacht als beesten. “Als 13-jarige stond ik met mijn ouders op het vliegveld tussen volwassenen die het hadden over vrienden en kennissen die het niet gehaald hadden. Die verhalen hebben in mijn brein waarschijnlijk een soort mentale post-it achtergelaten. Als kandidaat-officier aan de Koninklijke Militaire School legde hij zich toe op de studie van oorlogstrauma. Zijn thesis maakte hij over battle shock bij militairen in oorlogsoperaties. De Switelbrand op oudejaarsavond 1994 was de eerste ramp waarbij hij als psycholoog aan de slag ging. Hij schreef ook de eerste versie van het Nationaal Psychosociaal Rampenplan – nu bekend als het Psychosociaal Interventieplan.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.