David Nas. © Dienst Communicatie aartsbisdom Mechelen-Brussel

Uitdagingen voor kersverse Chaldeeuwse priester
Het was zaterdag groot nieuws: in het aartsbisdom Mechelen-Brussel werd een gehuwde diaken en vader van drie jonge kinderen priester gewijd. David Nas is Chaldeeër, maar wie zijn die oosters-katholieke christenen eigenlijk?

Een Brusselse, twee Vlaamse en een Franstalige zender met een cameraploeg om in het avondjournaal te berichten over een priesterwijding, dat is ongewoon. De journalisten dachten trouwens dat de katholieke priesterwijding van een gehuwde familieman een unicum is. De patriarch van de Chaldeeuwse Kerk, kardinaal Louis Raphael Sako, zette hen tijdens zijn korte homilie op hun plaats: “Bij ons is dat gewoon.” In de oosters-katholieke Kerken zijn er celibataire priesters en die mogen niet huwen, maar gehuwde mannen kunnen er priester worden gewijd. Er zijn dus priester-vaders en priester-grootvaders en hun echtgenotes spelen vaak een grote rol in de gelovige gemeenschap. In het Midden-Oosten is dat zo gewoon dat Sako droomt van een boek met getuigenissen daarover. Ook aartsbisschop Luc Terlinden van Mechelen-Brussel wees bij zijn aanstelling al op die traditie in oosters-katholieke Kerken. “Ik geloof in de waarde van het celibaat, maar het priesterschap en het celibaat hoeven niet per se samen te gaan”, zei hij vorige zomer.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.