Donald Trump tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016. Critici achten de kans reëel dat Trump volgend jaar opnieuw tot president wordt verkozen. De rechtszaken tegen hem zouden volgens George A. Dunn weleens in zijn voordeel kunnen spelen bij de stembusgang. © Wikimedia Commons / Gage Skidmore

“Veroordeling kan Trumps kansen op presidentschap vergroten”
In de Verenigde Staten maken veel mensen zich zorgen over de presidentsverkiezingen van 2024. Het lijkt erop dat de Amerikanen zich opmaken voor een rematch tussen Joe Biden en Donald Trump, twee van de zwakste en meest impopulaire politici die de twee grootste Amerikaanse partijen te bieden hebben – en dat wil wat zeggen, gezien het grote aantal ondeugdelijke politici waaruit de VS kan kiezen.

Bidens meest voor de hand liggende probleem is zijn cognitieve achteruitgang. Zijn personeel kan dat almaar moeilijker verbergen. Maar er zijn ook andere problemen: zijn chronische neiging tot fabuleren (of, minder vriendelijk uitgedrukt, zijn gewoonte om te liegen); vermoedens van beïnvloeding bij louche zakelijke transacties van zijn zoon; een verleden van twijfelachtig gedrag tegenover vrouwen, waaronder een geloofwaardige beschuldiging van verkrachting; en de perceptie bij veel kiezers dat hij zijn eigen justitieafdeling heeft ingezet om een politieke tegenstander te belagen. Die tegenstander is natuurlijk Donald Trump. Momenteel wordt de oud-president aangeklaagd voor misdaden die gaan van het schenden van de spionagewet tot het leiden van een samenzwering om de verkiezingen van 2020 ongeldig te laten verklaren. Aangezien een van zijn processen in maart 2024 begint, is het niet ondenkbaar dat een van de belangrijkste partijkandidaten een veroordeelde misdadiger zal zijn wie een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Wat er zal gebeuren als hij wint – een reële mogelijkheid, afgaande op recente peilingen – is onbekend terrein.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.