Goodbye Julia draait om contrasten: de rijkdom van het Noorden versus de ellende van het Zuiden of de tegenstellingen tussen de verschillende religies. © Cinemapp

Verzoeningskreet in de woestijn
De Soedanese cineast Mohamed Kordofani wil niets liever dan verzoening tussen Noord- en Zuid-Soedan en zijn hartenkreet verpakt hij in thrillervorm. Twee vrouwen van verschillende afkomst tonen hoe de weg daarnaartoe kan lopen.

Van een carrièreswitch gesproken. Na zestien jaar als luchtvaartingenieur maakte Mohamed Kordofani in 2020 definitief de overstap naar de cinema. Hij kon het niet langer aanzien hoe zijn geboorteland Soedan steeds verder uit elkaar viel en een verzoening tussen Noord- en Zuid-Soedan verder af was dan ooit. Hij kon er niet bij dat bij het referendum in 2011 liefst 99 procent van de bevolking van Zuid-Soedan voor de onafhankelijkheid van Noord-Soedan had gekozen. Daar was volgens hem slechts één verklaring voor: het racisme van Noord- tegenover Zuid-Soedan. En daar voelde hij zich medeschuldig aan. Vanuit dat besef schreef hij een scenario dat na vier jaar uitmondde in Goodbye Julia. De film werd vorig jaar als eerste Soedanese film op het filmfestival van Cannes vertoond en er met lof overladen. Twee dagen na de première braken in Khartoem gevechten uit tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces en sloegen elf miljoen mensen op de vlucht. De chaos is onoverzichtelijk en de menselijke ellende navenant. De filmkreet tot verzoening werd die van een roepende in de woestijn.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.