Vic Nees woonde heel zijn leven in Grimbergen en was nauw betrokken bij de abdij, het muziekleven en de liturgische vieringen. © Wikipedia

Vlaams Radiokoor eert peetvader van de Vlaamse koormuziek
Vic Nees (1936-2013) werd al bij leven beschouwd als een van onze grootste koorcomponisten. Tien jaar na zijn overlijden brengt het Vlaams Radiokoor op 4 november een hommage aan de “peetvader van de Vlaamse koormuziek” in de abdij van Grimbergen. Tertio sprak met Jan Dewilde, die als producer bij de VRT nauw heeft samengewerkt met Nees.

“Vic Nees leek in de wieg gelegd voor muziek”, zegt Jan Dewilde, die als producer en researcher bij de openbare omroep jarenlang verantwoordelijk was voor muziekprogramma’s. Hij maakte onder meer documentaires over Lodewijk De Vocht, Gaston Feremans en Vic Nees. “Hij werd geboren in een muzikale familie. Hij verving al op jonge leeftijd zijn vader als organist in de Sint-Romboutskathedraal en zong mee in het kathedraalkoor. Hij is dus opgegroeid binnen de sterke Mechelse koortraditie. Vic was een beetje de tegenhanger van vader Staf, hoewel hij de knepen van het vak heeft geleerd van zijn vader, die ook dirigent en beiaardier was en die nog met beide voeten in de hoogromantiek stond. Daarnaast studeerde hij compositie, onder andere in de klas van Flor Peeters. Beslissend voor zijn latere loopbaan was het moment waarop hij in Hamburg koordirectie ging studeren bij Kurt Thomas.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.