Rechtvaardigheid speelt op alle vlakken van de voedselketen. © Unsplash

“Voedsel is een mensenrecht”
Voeding is voor velen louter een product dat ze in de supermarkt kopen. Milieu-ingenieur en medewerker bij UCSIA María Cordero-Fernández herinnert eraan dat daar een hele keten aan voorafgaat. Op verschillende punten van die keten stellen zich ecologische en rechtvaardigheidsvraagstukken. De conferentie Just transition in food systems biedt antwoorden daarop uit de landbouwpraktijk.

María Cordero-Fernández studeerde voor bio-ingenieur in Nicaragua en werkte er twee jaar als onderzoeksassistent. De rode draad in haar onderzoek is dat ecologische en sociale problemen in de landbouw verstrengeld zijn. Haar project ging over kleine boeren op het platteland. “De focus van dat onderzoek lag op het Globale Zuiden en vooral op de voedselproductie. Ik besefte toen dat alles in het voedingssysteem met elkaar verbonden is en je niet over voedselproductie alleen kunt spreken. Je moet de hele voedselketen in acht nemen. Het onderzoek waar ik deel van uitmaakte ging over de impact van veeteelt op natuurlijke bronnen en het bos, maar dat is ook verbonden met sociale problemen en armoede. We moeten al die problemen tegelijk in beschouwing nemen als we het voedingssysteem willen veranderen. De oplossing is niet zo makkelijk als gewoon alles te herbebossen.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.