Een goed voorbeeld van hoe het mis kan lopen is het Virungapark in het oosten van Congo. © Wikimedia

Vrede door natuurzorg
Oorlog brengt de natuur ernstige schade toe, terwijl ecologische degradatie bestaande conflicten vaak op scherp zet. Die negatieve dynamiek komt steeds meer in beeld. Kan een combinatie van natuurzorg en vredeswerk oplossingen bieden?

De interactie tussen gewapend conflict en ecologische problemen zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, waterschaarste of bodemdegradatie is complex. Militaire activiteiten of de overlevingsstrategieën van ontheemde gemeenschappen hebben een verwoestende impact op ecosystemen, terwijl droogte of mislukte oogsten de stabiliteit van een regio kunnen ontwrichten. Conflict en milieu zijn diep met elkaar verweven. Dat opent mogelijkheden om vredeswerk en conflictpreventie samen te brengen met zorg en herstel van de natuur. Elise Wolters, medewerkster bij de Nederlandse vredesorganisatie PAX, werkt momenteel aan een studie over dergelijke nature based solutions. Bedoeling is om na te gaan onder welke voorwaarden ecologische vredesprojecten slagen, en waar mogelijks valkuilen opduiken.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.