Vrijheid
Opnieuw is het sluimerende conflict tussen Israël en de Palestijnen opgelaaid, en deze keer lijkt de brand groter dan ooit. Weinig conflicten hebben door de jaren heen zoveel aandacht gekregen buiten de regio waar ze zich afspelen als deze strijd. Nee, ik ga u niet vermoeien met een standpunt voor de ene of de andere zijde. De gruweldaden van Hamas spreken voor zich. Niets kan verkrachtingen, mensen levend verbranden en kinderen vermoorden rechtvaardigen. Met zulke vrienden hebben de Palestijnen geen vijanden meer nodig, te meer omdat ze zelf lijden onder Hamas. Een opstand door Gazanen tegen Hamas in juli deze zomer haalde nauwelijks de kranten, maar voor wie er niet van hoorde: die opstand is bloedig neergeslagen, de leiders zijn geëxecuteerd. Ook over de politiek van Netanyahu kan ik kort zijn. De man is corrupt en wordt vervolgd zo gauw hij premier af is. Kwaadwillende kolonisten kunnen onder zijn bewind – en zeker nu – hun gang gaan. De rechtsstaat is bij hem inmiddels, mede door de coalities die hij moet sluiten om aan de macht te blijven, niet meer veilig. Maar in Israël kan daar in ieder geval nog zonder gevaar voor eigen leven tegen worden geprotesteerd.

Jodenhaat
Waar ik bijna nog treuriger van wordt dan van de vreselijke beelden aan beide zijden, is de onvervalste jodenhaat die zijn lelijke kop opsteekt. Vlaggen van Hamas bij demonstraties, het weghalen van posters met de gezichten van de gijzelaars, het vertrappen van bloemen die bij herdenkingen zijn gelegd. Extra lastig is dat er bij demonstraties geen onderscheid lijkt te worden gemaakt tussen ‘Palestijnen’ en ‘Hamas’. Zelfs tot in de Nederlandse Tweede Kamer is het giftige denken doorgedrongen: Tweede Kamerlid voor DENK Stephan van Baarle herhaalde tijdens een debat de kreet dat Palestina “vrij zal worden van de rivier tot de zee”. Dat is een bekende kreet van Hamas, dat in zijn stichtingspapieren heeft staan dat er geen ruimte voor joden zal zijn in hun Palestina. Wat vrij zijn daar nog betekent, laat zich raden. Verder dan de vrijheid om je aan te passen zal het niet gaan.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Ineke Evink

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.